“Alles is beter dan voor

 

de televisie zitten”

 

Wilfred Sip (42) is fysiotherapeut en runt samen met zijn maat, Frank Ragas, een praktijk in Breda. Daarnaast zijn beiden ook actief als fysiotherapeut bij voetbalploeg NAC. Wilfred verzorgt niet alleen sportlui, maar is zelf ook een gepassioneerd hardloper. Een leven helemaal in het teken van de sport, zeg maar. Drie maanden geleden kwam hij via Belgische collega’s in contact met Andullatietherapie. Hij mocht een kwartiertje op de matras liggen en voelde dadelijk dat er iets met hem aan het gebeuren was. Een goede reden dus om de therapie uit te testen in zijn eigen praktijk.

 

Studiejaren
Zoals tal van collega’s was Wilfred aanvankelijk voorbestemd om sportleraar te worden via de sportacademie. Fysiotherapie leek hem echter een uitdagende combinatie en hij specialiseerde zich in manuele therapie en sportfysiologie. Liever dan voor de klas te staan voelde hij zich sterk aangetrokken tot de wereld van de topsport. Hoewel hij zelf een aardig stukje kon voetballen, zat een profcarrière er niet in. Dus werd hij fysiotherapeut in het topsportmilieu.

 

Sport, sport en nog eens sport
Onmiddellijk na zijn stage begon Wilfred zijn carrière als verzorger van de Rabobank Wielerploeg. Van geluk gesproken: “Ik viel met mijn neus in de boter. Vier jaar lang heb ik profrenners begeleid in de Tour de France en de Ronde van Spanje. Heel indrukwekkend!” In een volgend leven kwam hij terecht bij voetbalploeg PSV Eindhoven, die op zoek was naar een fysiotherapeut. Hij maakte er de Champions League mee en stond aan de zijde van mensen als Guus Hiddink, Eric Gerets, Ruud Van Nistelrooij, Mark Van Bommel, Luc Nilis. Daarna mocht hij als fysiotherapeut nog eens vier jaar lang de Philips zwemploeg begeleiden. Aan variatie geen gebrek dus! Ten slotte belandde hij bij NAC in Breda: “misschien een stapje terug vergeleken met het voorgaande, maar het werk bij NAC is zoveel leuker!” In feite fungeert hij hier als rechterhand van de trainer en adviseert hem inzake belasting, belastbaarheid, krachttraining, loopscholing, revalidatie van de jongens…, veel meer dus dan alleen maar jongens op de tafel behandelen. Hij doet dit nu al zeven jaar en vindt het nog steeds hartstikke leuk. Anderzijds waren zijn contacten en ervaring inmiddels van die aard dat hij de tijd rijp achtte om een eigen praktijk te beginnen. Een nieuwe uitdaging, want hier krijgt hij te maken met meer dan alleen maar knie- en enkelblessures.

 

Auteur
Ondanks zijn dubbele job vindt Wilfred nog tijd om boeken te schrijven. Binnenkort verschijnt zijn vierde boek ‘Slim en slank’, dat hij schreef in co-auteurschap met een bekende Nederlandse diëtiste. Het boek bevat een tienwekenplan waarin telkens een gezonde, lekkere schotel van 500 K-calorieën voorgesteld wordt. Wilfred nam het beweegprogramma voor zijn rekening. Hij vindt het heel belangrijk, vooral als sportman, op je voeding te letten. Hoe hijzelf gezond blijft? “Gewoon door middel van voeding fit blijven, geen gekke dingen doen. Bier lust ik niet, sigaretten lust ik niet. ’t Is misschien wat saai… Maar een wijntje drink ik wel. En voor de rest voortdurend bewegen. Als ik ’s morgens om halfacht de deur uitga, ga ik ’s avonds de deur om halfacht weer in. En in die tijd zit ik nauwelijks stil”.

 

Hardloper in hart en nieren
Wilfred verzorgt niet alleen sportlui, maar is zelf sinds jaar en dag een actief sporter. In het verleden speelde hij voetbal, volleybal, basketbal en beoefende hij triatlon. Momenteel heeft hij alleen nog tijd om hard te lopen. Hij probeert twee- tot driemaal per week een parcours van 1 à 1,5 uur af te werken, wat vaak neerkomt op een halve marathon. Hij kan dus een aardig stukje lopen, wat hijzelf toeschrijft aan zijn genen. Hij is van oordeel dat je succes als topsporter voor een groot deel bepaald wordt door je genetische constitutie. Getuige hiervan het feit dat je in de top tien van het hardlopen haast uitsluitend slanke Afrikanen aantreft. Maar sport hoeft niet per se topsport te zijn. Regelmatig lopen is gewoon heel waardevol voor je gezondheid en je conditie! Het motto van Wilfred luidt dan ook: “Alles is beter dan voor de televisie te zitten”.

Kennismaking met andullatie
Onlangs gaf Wilfred een reeks lezingen in België naar aanleiding van zijn boek ‘Kracht- en stabiliteitstraining’.  Daar kwam hij in contact met Belgische kinesitherapeuten die vol enthousiasme spraken over andullatietherapie. Als sportfysiotherapeut bij NAC is hij wel wat gewoon inzake nieuwe gadgets die met de regelmaat van een klok op de markt verschijnen. Vandaar dat hij ook hier aanvankelijk nogal sceptisch stond. Maar na tien minuten op de matras had hij toch wel iets van: “Het doet iets met je, maar wat precies kan ik niet verklaren”. Een goede reden dus om het uit te proberen in zijn eigen praktijk.

 

Andullatie in de praktijk
Via de Nederlandse HHP-afdeling kreeg hij een Andullatiesysteem ter beschikking. Een interessant gegeven is dat zijn publiek eerder atypisch is wat Andullatie betreft. Het systeem is heel erg in trek bij patiënten met chronische rugpijn, fibromyalgie, artritis, artrose. Wilfred daarentegen behandelt hoofdzakelijk sportpatiënten, jongens met voetbalblessures, etc. De reacties echter zijn wél typisch: minder pijn, betere ontspanning, goed gevoel, etc. Wilfred wil bovendien in de toekomst graag uittesten hoe hij Andullatie kan combineren met dry needling, een nieuwe techniek die tegenwoordig furore maakt onder fysiotherapeuten. Wilfred was trouwens een van de eerste fysiotherapeuten in Nederland die de techniek gebruikte. DN is een behandelmethode voor chronische pijn en myofasciale problemen. Belangrijk zijn de ‘triggerpoints’, drukgevoelige plaatsen in de spieren, die met dunne naalden geprikt worden om de spier achtereenvolgens te doen verkrampen en te ontspannen.

 

Glazen bol
Op de vraag welke toekomst hij voor andullatie ziet, geeft Wilfred een voorzichtig antwoord. Hij heeft reeds te veel hypes een stille dood zien sterven. “Waar we vooral moeten over waken is dat we andullatie op een rustige manier brengen. Het heeft geen zin te beweren dat iedereen er beter van wordt, want dat is niet zo. Zo’n therapie bestaat niet. Maar als we andullatie op een rustige, goed gedoseerde en wetenschappelijk onderbouwde manier aan de man brengen, dan denk ik dat het een grote meerwaarde van blijvende aard zal zijn”.

 

 

 

 

 

 

De algemene tevredenheid van de patiënten inzake andullatie ligt op meer dan 80%
Meer info en getuigenissen vindt u op de inhoudelijke pagina van HHP voor veel meer verhalen of ga naar youtube onder de zoekterm “andullatie”.