Werken aan duurzame gedragsverandering in de Betuwe

 

Gezond gasthuis

 

 

Midden in de Betuwe wordt een nieuw concept op het gebied van zorg en gezondheid geïntroduceerd. Pur Sang en Partners is initiatiefnemer en gaat hier een ‘gezond gasthuis’ te realiseren. Een gasthuis waar alles draait om gezondheid en waar klanten zich thuis voelen en tegelijkertijd gast zijn. Naar oude tradities krijgt het gasthuis de naam van de oprichter: Gasthuis Pur Sang.

 

Rondom gezond
Dat is tegelijkertijd een verwijzing naar de visie en kernwaarden van dit gasthuis. In en om het gasthuis is het mogelijk voor gasten om zowel fysiek, mentaal, sociaal als spiritueel ‘rondom gezond’ te werken. Dat kan door regelmatig op bezoek te komen, een interventie te doorlopen, een seminar te volgen of een korte kuur te ondergaan.

 


Gastheren en partners
Het Gasthuis kent diverse gastheren. De monumentale villa heeft een aantal vaste ‘bewoners’ en is ook voor bijzondere gelegenheden te huur. Diverse partners van MoveMens gaan ook gebruikmaken van het Gasthuis Pur Sang wanneer ze een mini-conferentie, masterclass of invitational conference willen organiseren. Ook voor opleidingen en trainingen in kleine gezelschappen is het Gasthuis Pur Sang uitermate geschikt.

 

De Gezonde Zaak
De hoofdbewoner van het Gasthuis is De Gezonde Zaak met een multidisciplinair team bestaande uit (medisch) specialisten, psychologen, fysiotherapeuten en bewegingsdeskundigen. Zij werken aan het (functie)herstel van mensen met lichamelijke en psychische klachten. De multidisciplinaire gedragsinterventies worden landelijk vanuit de 2e lijn vooral ingezet voor SOLK (Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten). Op deze nieuwe locatie zullen ook nieuwe programma’s met dezelfde uitgangspunten worden opgestart voor bijvoorbeeld obesitas en diabetes gerelateerd aan de zorg.
Maar er zijn bijvoorbeeld ook programma’s voor duurzame inzetbaarheid van ouderen of zelfverwerkelijking van managers, meer gerelateerd aan het werk dus. Alle programma’s hebben als uitgangspunt dat werken gezond is.

 

MyFitplan
Ook de MyFitplan Academy is gevestigd in het Gasthuis Pur Sang. Omdat er voor De Gezonde Zaak mogelijkheden zijn gecreëerd om zowel binnen als buiten te bewegen heeft deze locatie ook ideale praktijkmogelijkheden voor diverse opleidingen en trainingen van MyFitplan.

 

MoveMens Academy
Verder maakt MoveMens Media regelmatig gebruik van het Gasthuis Pur Sang voor ronde tafel conferenties en masterclasses. De management academy van MoveMens maakt ook gebruik van de voormalige raadszaal in het Gasthuis.

 

Duurzaam omgaan met materialen
In het kader van duurzaam verbouwen heeft Pur Sang er voor gekozen om materialen uit het pand waar mogelijk te hergebruiken. Voor de inrichting wordt enkel naar gebruikt en origineel meubilair van Nederlandse ontwerpers (Dutch Design) gezocht. Wanneer het niet nodig is hoeven deze spullen niet  teeds opnieuw worden gemaakt, de hele wereld over worden getransporteerd om aan het einde van de rit ergens op een grote afvalberg te belanden. Matigheid is duurzaam.

 

 

 

Lees het hele artikel in MoveMens >>

 

 

Modurata Duran
Matigheid is duurzaam is het uitgangspunt van Frans Vandueren, ontwerper en auteur uit het Belgische Heers. Pur Sang heeft daarom met VDF, het ontwerpbureau van Frans en zijn drie zonen, samengewerkt om deze uitgangspunten in de praktijk te brengen.

 

Want ook voor VDF staat gezondheid voorop in de realisatie van (ver)bouwplannen. Dat betekent dat de gebruiker of gast van het gebouw de harmonie met de functionaliteit ervaart. Thema’s die daaraan bijdragen zijn bijvoorbeeld licht, lucht, groen, ruimte, gevoel en veiligheid, die allen meewerken aan een ontspannen ambiance en een positieve beleving.

 

Frans Vandueren

 

De kloosterhoeve van Frans Vandueren heeft van de monniken in de middeleeuwen een heel actueel thema meegekregen: ‘Moderata Duran’ = matigheid is duurzaam. Het lijkt erop dat de multiple crisis waar we ons heden ten dage in bevinden de oorzaak kent in het tegenovergestelde. Overvloed, weelde,  verspilling, luxe (meer dan het nodige)en het idee dat alles onuitputtelijk is, is  niet alleen de oorzaak van de financiële crisis, maar ook van de klimaatcrisis en misschien ook wel van de zingevingscrisis waar ook over wordt gesproken.