28 april 2015 | Tekst: Martijn Plantinga | www.movemens.nl
 

In het Nationaal Trainingscentrum echografie (NT-e) zorgt een uniek en ervaren docentencorps voor een evidence based leeromgeving op het gebied van musculoskeletale echografie en shockwave therapie. NT-e is een initiatief van Fyzzio International BV, bekend als leverancier van vernieuwende behandelvormen voor fysiotherapeuten. NT-e is gelegen in de gebouwen van SOMT. SOMT biedt dat haar Masterstudenten ook cursussen van NT-e aan. Niek Vink is gastheer, manager én docent van het NT-e. “Wij bieden hier echografie-opleidingen voor beginner tot expert. Ook worden er masterclasses gegeven door professor dr. Jan Gielen.”

Niek Vink: “Het centrum is wereldwijd uniek. Door de ambiance en accommodatie en nog meer vanwege de vele lesprogramma’s waarmee we maatwerk voor elk niveau bieden, kan elke echograferende fysiotherapeut zich verder ontwikkelen.  In veel andere landen is echografie voor fysiotherapeuten nog een ondergeschoven kindje. Daar moeten patiënten eerst langs de (huis)arts. De directe toegankelijkheid tot de fysiotherapie  in Nederland maakt de fysiotherapeut tot een soort poortwachter voor beweging gerelateerde klachten. Goede screening en diagnostiek is daarom enorm belangrijk geworden.


NT-e is ontstaan vanuit de behoefte om fysiotherapie te verbeteren. In de diagnostiek van het bewegingsapparaat zijn substantiële stappen te maken. Uitspraken met minder dan 50% zekerheid zonder echografie kunnen worden verhoogd naar bijna 100 % zekerheid met behulp van echografie.

Hoewel functionele diagnostiek uitstekend zonder echo kan, is het essentieel om het anatomisch of pathologisch substraat te kennen. Zo kan de aanpak worden bepaald of beperkingen voor herstel worden uitgesloten. In de tijd van noodzaak tot super efficiënte zorg is dat uiteraard zeer wenselijk.”

 

‘NT-e is ontstaan vanuit de behoefte om fysiotherapie te verbeteren’


Echografie is een perfect middel voor diagnostiek, maar dan moet je natuurlijk wel weten waarover je praat en hoe je dit middel het best gebruikt. Met diverse echografiespecialisten en docenten biedt het NT-e een breed scala aan opleidingen, voor beginner tot expert. De stof wordt aangeboden via onder andere tekst, video, snijzaalonderwijs en praktische trainingen. De reacties van cursisten zijn zeer positief. De opleidingen scoren gemiddeld een 9! Men is enthousiast over het hoge niveau van de opleidingen en over de prettige manier waarop docenten (midden) in de groep staan. Hier worden de docenten ook op geselecteerd. Vink: “We willen zeker geen opleiders die boven de groep staan. De opleiders hebben elk de ambitie om de vaardigheden van collega’s te verbeteren . Bovendien is nergens in de wereld  zo’n goed geoutilleerde ruimte beschikbaar voor permanent echo-onderwijs aan fysiotherapeuten.”

Gratis cursusdagen
Echografie is een lastig vakgebied, dat voorheen vooral toebehoorde aan radiologen. Nu de meerwaarde voor de fysiotherapeut steeds duidelijker wordt, moeten er uiteraard ook passende trainingen en opleidingen voor komen. Iedereen kan zich inschrijven voor een opleiding op zijn eigen niveau, met een focus op ofwel theorie, pathologie, anatomisch scannen of scanvaardigheden.  Klanten van Fyzzio die apparatuur hebben aangeschaft, krijgen zelfs gratis cursusdagen aangeboden in het centrum. Het NT-e is de hele dag bemand, dus regelmatig komen er fysiotherapeuten langs voor vragen, oefeningen etc. Ook gebeurt het regelmatig dat deelnemers een eigen casus meenemen naar de opleiding. Het is zelfs mogelijk om aan het eind van de opleidingsdag een patiënt mee te nemen naar het ‘echo-lab’. Hier wordt met 6 cursisten op 2 docenten intensief gewerkt aan echografievaardigheden.

Vink: “Echografie vraagt veel onderwijs, oefening en praktijktraining. De nadruk ligt ook echt op het praktijkgedeelte. Doen, doen, doen… Door de snelle ontwikkelingen in het vakgebied ontwikkelt zich steeds meer nieuwe kennis. We bieden dan ook geen eenmalige cursus, maar life long learning op individueel niveau. Van een basisopleiding voor beginners tot een advanced cursus echografie waarbij in vier dagen alle belangrijke gewrichten worden behandeld. Ook bieden we een ééndaagse masterclass, gericht op één specifiek gewricht. Kortom, permanente educatie. Dat hier behoefte aan is, blijkt wel uit de 1500 bezette cursusplaatsen in het afgelopen jaar en het feit dat fysiotherapeuten die met echografie starten, snel enthousiast raken en vervolgopleidingen willen. Behalve Nederlandse fysiotherapeuten volgen ook orthopaeden en sport- en huisartsen onze opleidingen. Sinds de oprichting van het NT-e in 2010 ontving ik al bezoek van geïnteresseerden uit o.a. België, Engeland, Zwitserland, Spanje en Saoedi-Arabië die willen zien hoe we het hier doen.”

 

‘Fysiotherapeuten hebben door directe toegankelijkheid een belangrijke  verantwoordelijkheid bij de screening van patiënten’


Doelen voor de toekomst
Ondanks het huidige succes leunt het NT-e alles behalve achterover. Sterker nog, er zijn diverse doelen en uitdagingen voor de toekomst gedefinieerd. “We bieden elk jaar wel iets nieuws”, vertelt Vink. De gratis cursusdagen die sinds twee jaar worden aangeboden blijken een groot succes. Dit jaar werd een internationaal EUSSER-symposium georganiseerd waar expanded scope fysio’s uit Engeland spraken. Omdat er in Engeland soortgelijke ontwikkelingen gaande zijn, was dit een uitgelezen mogelijkheid om kennis uit te wisselen. Zo kwam onder andere het echogeleid injecteren aan bod. Verder vindt deze zomer de eerste ‘summercourse’ plaats voor bachelors fysiotherapie studenten. Vink: “In de reguliere studie fysiotherapie wordt vrijwel geen aandacht besteed aan echografie. Voor een aangepast (studenten)tarief wordt een 2-daagse cursus aangeboden, waarmee het NT-e ook wil laten zien dat het wil investeren in de (toekomstige) fysiotherapeut.” Een grote wens voor de toekomst is een Masteropleiding orthopedische echografie. Maar hiervoor is het NT-e afhankelijk van samenwerking met andere partijen.

Kans voor ondernemers
Het NT-e streeft naar meer erkenning van het vak fysiotherapie. Fysiotherapeuten, die tegenwoordig direct toegankelijk zijn, hebben een belangrijke verantwoordelijkheid bij de screening van patiënten. Vink legt uit: “Fysiotherapeuten kunnen uitblinken dankzij gecombineerde kennis van anatomie, functie, pathologie en revalidatie. Er is geen andere professional met deze combi, dus ik zou zeggen: Fysio’s, grijp je kans! We doen hier echo en echogeleide interventies. Pees- en spierproblemen zijn bijvoorbeeld veel beter en effectiever te behandelen dan we nu doen. Daarvan zijn in Nederland al diverse voorbeeldpraktijken. Fyzzio International is in deze trajecten nauw betrokken en ik zie dat dat geweldige patiëntenzorg oplevert.”

 

‘In het NT-e wordt ook aandacht geschonken aan de ondernemerskant van echografie’


Ook in de huisartsenpraktijk neemt het gebruik van echografie toe. “Op zich positief, maar ook wel een kromme situatie”, schetst Vink. “Zij kunnen een zesdaagse opleiding volgen en mogen vervolgens het echo-onderzoek declareren. Dat terwijl de fysiotherapeut geen extra vergoeding krijgt. Echter, voor de ondernemende fysiotherapeut zal dit geen belemmering moeten zijn. Echografie kent immers een indirect verdienmodel.”
 

 

 

In het NT-e wordt ook aandacht geschonken aan de ondernemerskant van echografie. Door de nauwe banden met Fyzzio International is er veel kennis over ondernemerschap beschikbaar. “In de cursussen wijzen we cursisten al op het belang van goede communicatie met patiënten en verwijzers, implementatie van echo in fysioproducten en op financieringsvormen.

Met een toenemend aantal fysio-ondernemers spreken we een compleet implementatie- en scholingstraject af voor hun medewerkers en zorgen wij dat de praktijk lange termijn doelen haalt”,  aldus Vink. “Geweldig leuke trajecten, waarbij we echt kunnen bijdragen aan effectievere fysiotherapie. Daar krijg ik energie van!”

 

Shockwave
Naast echografie biedt het NT-e ook opleidingen shockwave therapie; zowel een basisdag als een advanced dag. De Basisopleidingsdag Shockwave therapie in theorie en praktijk is in Nederland zelfs de enige in zijn soort. Shockwave blijkt het meest effectief in combinatie met echografie. Als voorbeeld noemt Niek Vink de aanwezigheid van kalk in de pees. Een veel voorkomend probleem bij onder andere schouderklachten. De schouder is een gecompliceerd gewricht. Met behulp van echografie is de aanwezigheid van kalk in een pees eenvoudig op te sporen en kan de shockwavebehandeling beter worden ingesteld. De calcificatie met bijbehorende klachten wordt dan beter bestreden. Ook bij MTSS (ook wel springschenen genoemd), een veelvoorkomend probleem bij hardlopers, wordt bewezen effectief behandeld met shockwavetherapie.
Kortom, het Nationaal Trainingscentrum echografie biedt de ondernemende fysiotherapeut een unieke trainingslocatie met een diversiteit aan opleidingen. Vink sluit af met één van de spreuken die in zijn leslokalen hangen: ’als er een manier is om dingen beter te doen, gebruik die dan’. Daar is geen speld tussen te krijgen……