29 oktober 2018 | Tekst: Saskia Wortelboer | Beeld: Sander Ruijg

Lees of deel het artikel in pdf >>

 

Fysiotherapiecentrum Papegaaij en Tegelaar biedt ‘Zorg op maat’

 

Paul Tegelaar is één van de twee praktijkeigenaren van Fysiotherapie Papegaaij en Tegelaar. Samen met Maarten Papegaaij is hij in 1985 gestart met deze fysiotherapie praktijk. Toen nog als een 2-mans praktijk. Maar inmiddels is de praktijk gegroeid tot een groot team van 11 fysiotherapeuten, 2 administratieve krachten en 2 facilitair medewerkers. 

 

Ontwikkelingen in de fysiotherapie

“Het klantgericht werken en het contact met de klant staan, zoals ik al eerder zei, voorop. We moeten ervoor waken dat dit zo blijft, want ontwikkelingen in de fysiotherapie betekenen niet alleen kansen maar ook bedreigingen voor het optimale klantencontact en maatwerk.“ Wetenschappelijke onderbouwing bijvoorbeeld. Daardoor ontwikkelt het vak fysiotherapie zich zowel op gebied van kwaliteit maar het is ook belangrijk voor de positionering van het vak. “De valkuil is hierbij wel dat we ons zo mee laten meeslepen in het gebruik van protocollen dat we het menselijke, het echte maatwerk dreigen te vergeten. Een mens en zijn/haar klacht reageert namelijk niet altijd volgens wetenschappelijke kaders. Ook de steeds commerciëlere aanpak van praktijken vormt daar een bedreiging voor. Het risico bestaat dat winst belangrijker wordt dan zorg, c.q. kwaliteit.

Patiënten maken een bewustere keuze voor de praktijk waar ze naar toe gaan, weten wat ze willen. Specialisaties zijn daarbij van groot belang.” 

 

Door de breedte van het vak, gaan fysiotherapeuten zich ook steeds meer en sneller specialiseren in een bepaalde richting. Paul herkent dit ook in zijn praktijk. Hij ziet echter ook nadelen aan deze ontwikkeling. “Helaas zien we ook steeds meer mensen die hun behandeling laten beperken door een kleinere dekking vanuit de aanvullende verzekering.

 

 

 

Dat mensen bewuster keuzes maken voor een bepaalde behandeling of juist niet, is goed, maar dat mensen die het nodig hebben toch afhaken om financiële redenen is pijnlijk.”

 

De verwachting is dat het vak fysiotherapie geleidelijk een steeds belangrijker plaats in de gezondheidszorg gaat innemen.

 

De verwachting is dat het vak fysiotherapie geleidelijk een steeds belangrijker plaats in de gezondheidszorg gaat innemen. De wetenschappelijke onderbouwing van het fysiotherapeutisch handelen wordt groter en daarmee kan de fysiotherapie uiteindelijk een betere positie claimen. Daarnaast begint het besef ook bij de huidige minister door te dringen (25 jaar nadat staatssecretaris Simons dat al deed) dat fysiotherapie een goedkoper en vaak beter alternatief is voor veel duurdere behandelvormen, zoals specialistische behandelingen in een ziekenhuis bijvoorbeeld. Dus het meer en beter inzetten van fysiotherapie kan veel kosten besparen.

“In onze praktijk zal er meer aandacht gaan naar preventie en zullen steeds meer collega's zich gaan specialiseren zonder dat we de “allround” fysiotherapeut verliezen.”

 

 

“Er is in de afgelopen decennia veel veranderd, in de geneeskunde, in de gezondheidszorg, in het stelsel van zorgverzekeringen en natuurlijk binnen de fysiotherapie. Nieuwe behandelmethoden, extra onderzoekstechnieken, meer wetenschappelijk onderbouwing en allerlei specialisaties om maar eens wat te noemen.

Het uitgangspunt voor een zinvolle en effectieve behandeling fysiotherapie is echter in al die jaren niet veranderd, en dat is namelijk het vertrouwen dat de patiënt/cliënt moet hebben in zijn of haar behandelaar.

We proberen dat in alle eerder genoemde ontwikkelingen als een rode draad te bewaken.

Juist daarom zijn wij ontzettend blij dat er na 33 jaar nog steeds zoveel mensen vertrouwen hebben in onze praktijk en in de mensen die daar werken en dat dit aantal zelfs nog blijft groeien.

De menselijke maat is nog altijd de basis van ons handelen en is daarmee ook de basis van onze praktijk ontwikkeling.”

 

 

 

Fysiotherapie Papegaaij en Tegelaar werkt samen met;

 • Gemeente Kampen
 • Isalaziekenhuis Zwolle, Polikliniek Kampen
 • Judovereniging IJsselmond; blessurespreekuur
 • Atletiekvereniging Isala; blessurespreekuur
 • Korfbalvereniging DosKampen
 • Bergmankliniek Naarden
 • Verloskundigenpraktijk Kampen
 • Praktijk voor Kinderfysiotherapie Kampen (ook kinder manuele therapie)
 • Podotherapie Innofeet
 • Diëtistenpraktijk van Asselt
 • De IJsselburg (voor mensen met een handicap)
 • Zorghotel Het Gouden Hart
 

 

Het OriGENEconcept

 

Bij de behandeling van rugpijn maakt de praktijk Fysiotherapie Papegaaij en Tegelaar onder andere gebruik van het OriGENE concept.

OriGENE is een succesvolle en bijzondere vorm van kracht en coördinatie training en -therapie bij de behandeling van lage rugklachten.

 

De behandelvorm OriGENE is uniek. Er kunnen zelfs ook mensen met rugklachten geholpen worden die al langdurig met hun klachten rondlopen en hier steeds maar geen oplossing voor vonden.

Voor welke rugklachten is het OriGENEconcept geschikt?

In principe is de OriGENE behandeling geschikt voor iedereen met aspecifieke rugklachten, dus die klachten waar geen duidelijke oorzaak voor gevonden kan worden. Meestal zijn het de chronische rugklachten, langer dan 12 weken bestaand, die hiermee worden behandeld.

 

De behandeling maakt gebruik van het OriGENE-behandeltoestel een toestel dat lijkt op een fitness apparaat. Dat is het echter niet! De behandeling wordt volledig op de patiënt afgestemd. We richten ons daarbij op de oorzaak van de pijn en niet op de symptomen, zoals dat vaak bij andere rug behandelingen wel gebeurt. Behandeling met het toestel vindt alleen onder 1 op 1 begeleiding door een speciaal daartoe opgeleide fysio- of manueel therapeut plaats.

 

 

 

 

 

Hoe werkt het dan?

Het OriGENE-behandeltoestel maakt het mogelijk om kracht- en coördinatietraining te combineren. Tijdens de behandeling wordt het onderlichaam op het toestel vastgezet zodat benen en bekken tijdens de oefeningen niet meebewegen. Daardoor worden alleen de strekbewegingen van de rug getraind. Op basis van jouw mogelijkheden en beperkingen maar ook je lengte, gewicht en kracht past de fysiotherapeut de belasting aan. Dat kan met 8 verschillende variabelen die allen op elkaar inwerken. Een hele kleine aanpassing heeft dan een heel groot gevolg.

Na het instellen van het toestel duurt de behandeling 20 minuten. In de eerste periode van 10 - 12 weken 1 keer per week. Bij voldoende herstel wordt overgegaan tot behandeling van 1 keer per 1 of 2 manden en later zelfs maar 1 of 2 keer per jaar.

Wat zijn de voordelen van de behandeling?

 • Een snelle afname van pijn en beperkingen
 • Een grote verbetering in de functie, kracht en uithoudingsvermogen van je rug
 • Behandeling kost weinig tijd
 • Kwaliteit van leven verbetert

 

Word de behandeling vergoed?

OriGENE helpt de functie van jouw rug te verbeteren en pijn en beperkingen te verminderen. Zodat je snel weer mobiel kunt zijn, ook op je werk. En de kosten? Als je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, worden die geheel of gedeeltelijk vergoed door je verzekeraar. Mits je het verzekerde aantal behandelingen nog niet hebt gebruikt.  Overleg met jouw fysiotherapeut of dat ook voor jou geldt!

 

 

Meer info: