Ook in deze editie van MoveMens lees je verschillende verhalen en artikelen gaan over een gezonde leefstijl, dé manier om een lang en gelukkig leven te leiden.

 

 

 

 

 

 

 

Jouw gedrag veranderen, moeilijk maar het kan!

 

Gewoontes. We hebben ze allemaal. En niets is zo moeilijk als ze te veranderen, bijvoorbeeld wanneer je een gezonder, actiever en meer ontspannen leven wilt. Gewoontes veranderen is een kwestie van het maken van juiste en misschien ook wel nieuwe combinaties. Dus zeker niet alleen een dieet volgen, maar ook meer gaan bewegen. En niet alleen gaan sporten, maar ook voldoende rust nemen.

 

Zoek een coach
Met de juiste kleine stapjes, een reëel doel en de hulp van een coach kun je gegarandeerd resultaat bereiken. In je eentje gewoontes veranderen? Het is super lastig. Dus schaam je vooral niet om een professional in de arm te nemen. Een leefstijlcoach helpt je de juiste route te bepalen. Samen maken jullie in zo’n geval vooraf een plan van aanpak. Dit moet een plan zijn waar jij je goed bij voelt en dat haalbaar is. Zorg dat je een coach kiest die je informatie geeft over verschillende leefstijlaspecten en die je leert om kritisch en bewust naar je gewoontes te kijken. En bovenal: zoek een coach die je ondersteunt. Zowel in goede tijden als wanneer je het zwaar hebt.
 

 

Lees ook:

 

 

 

 

 

Ben lief voor je (bewegende) lijf

 

Bij praktisch elke beweging die we maken, gebruiken we onze botten, spieren, pezen en gewrichten. Ons ‘bewegingsapparaat’. Als je veel sport, wordt dat apparaat sterker. Botten en pezen worden steviger, spieren worden dikker en gewrichten soepeler. Bij (intensief) bewegen liggen blessures op de loer. En dat wil je voorkomen.

 

Je verzwikt je enkel tijdens het voetballen. Of valt bij het skiën en blesseert je knie. Een blessure heb je zo opgelopen. Maar een sportblessure kan ook geleidelijk ontstaan. Als je geen goede schoenen draagt en op een harde ondergrond traint, bijvoorbeeld. Of als je te zwaar traint, en spieren of gewrichten overbelast raken. Elke sport heeft zo zijn eigen veelvoorkomende blessures. Op de website www.veiligheid.nl/voorkomblessures vind je een handig overzicht. Inclusief tips en training om de blessures te voorkomen.

 

 

Lees ook:

 

 

 

 

Lekker en gezond eten: houd het simpel

 

Kookboeken, blogs, en heel veel artikelen: overal vind je tips en iedereen lijkt iets af te weten van gezonde voeding. Je wordt er soms helemaal gek van! Terwijl het allemaal niet zo ingewikkeld is. Dus weg met de dure diëten en afslankclubjes. Volg deze drie stappen en word voedsel-wijs (en gezonder en fitter dan ooit).

 

Stap 1

Weet wat je eet

Twijfel je, wil ik mijn leefstijl aan passen, hou eens twee weken bij wat je eet. Doe dat heel secuur, dus ook die ene druif die je uit de schaal pikt, schrijf je op. Vrijwel iedereen staat verstelt van zijn of haar eigen eetpatroon. Je eet vaak meer dan je denkt, en ook meer dan nodig is. Na twee weken zul je merken dat er heel wat te verbeteren valt. Je eet op tijden die je niet verwachtte, je eet meer en je vaker of anders dan je zelf denkt.

 

Stap 2
Zoek een coach

Je eetpatroon veranderen (en je beter voelen en eventueel ook gewicht verliezen) is lastig. Daarom is het slim een coach in de arm te nemen die met jou kijkt naar je voedingspatroon en vervolgens een plan van aanpak maakt. Rekening houdend met jouw smaak, jouw

 

 

Lees ook:

 

 
     

 

 

 

Actief rusten: je brein in balans

 

Actief rusten klinkt als een tegenstelling. Maar om écht tot rust te komen, hebben je lichaam en geest meer nodig dan alleen een dutje op de bank of een avondje met de benen omhoog.

 

We kennen het allemaal: je gaat even op de bank zitten of probeert een boek te lezen, maar het blijft maar spoken in je hoofd. Uitrusten is een flinke uitdaging. Want het betekent niet alleen lichamelijk bijkomen van een drukke dag of week, maar vooral een brein dat ontspant. En dat is zo makkelijk nog niet.

 

Psychische gezondheid

Onderzoek naar de gevolgen van onze leefstijl op het brein liegen er niet om: de leef- en werkstijl van vandaag de dag vormt een bedreiging voor onze hersens en zet de psychische gezondheid flink onder druk. Het is belangrijker dan ooit om je brein actieve rust te gunnen. Dat doe je door bewust aandacht te geven aan wat er in je hoofd omgaat. Niet oordelend, maar observerend.

 

Passief en actief rusten

We kennen twee soorten rust: passief en actief. Je lichaam rust wel uit bij passieve rust, maar je hersens werken dan nog op volle toeren. Bijvoorbeeld als je slaapt of op de bank naar een film kijkt. Bij actieve rust werken je hersens natuurlijk ook, maar ben je je daar bewust van. En dat is precies wat ons brein nodig heeft.

 

 

 

Lees ook: