16 maart 2015 | Tekst: Lidwien van Loon | www.movemens.nl

 

“Toen we twee jaar geleden besloten samen te werken, wisten we niet goed wat er in en uit de praktijk ging. We hadden behoefte aan een dashboard om te kunnen zien wat er aan geld uitgaat en hoe, en waar het blijft. Met Zorg in Zicht koppelen we nu alle zorginhoudelijke gegevens aan de financiële gegevens, per medewerker, per product of per patiëntencategorie bijvoorbeeld. Kijk, als je niet op zoek bent naar antwoorden, dan is Zorg in Zicht echt niets voor jou.”

 

Dat zegt Willem-Paul Hofmans. Samen met Joost Lafeber is hij eigenaar van Specifiek Fysiotherapie, een moderne praktijk in een woonwijk in Waspik met een sterk regionale functie. Dankzij de behandelkwaliteit van het fysiotherapeutenteam maakt Specifiek Fysiotherapie een groei door, tegen het tij in. Het werkplezier spat er vanaf en dat is ook precies waar het Hofmans en Lafeber om draait. “We gaan niet voor omzet maar voor werkplezier. En dus gaan we voor kwaliteit, dat maakt het werk juist zo leuk.”

 

Alles in één

Het zijn kordate kerels, Hofmans en Lafeber. Ze laten zich niets aanpraten en weten wat ze willen. Dat was een nieuw systeem voor het patiëntendossier, het werd Intramed, Intramed PLUS en ParaBench. Bovendien waren ze op zoek naar een goed personeelsmanagementsysteem en naar financieel inzicht. Via contact met praktijkadviseur Rens van Wijngaarden kozen ze voor Zorg in Zicht, dat was zo ingeregeld.

“Wat ons aansprak, was overzicht. Op verschillende vlakken. Alles zit in één programma, vandaaruit kun je bekijken wat je maar wilt: de kwaliteitsindex, alle patiëntgegevens, de kosten aan energie bijvoorbeeld, de jaaropgave voor de fiscus, de salarisadministratie, noem maar op. Alles zit erin”, vertelt Hofmans.

 

Dashboard

“Toen Joost twee jaar geleden tot de praktijk toetrad, hadden we weinig inzicht in wat er in en uit de praktijk ging. We hadden behoefte aan een dashboard om te kunnen zien wat er uit gaat en hoe en waar het blijft. Daarom kozen we voor Het Praktijkdashboard om via een ‘single sign on’ direct in te loggen in alle applicaties van Zorg in Zicht. Nu kunnen we alle gegevens koppelen, de zorginhoudelijke aan de financiële gegevens. We kochten daarmee niet alleen een EPD en een boekhoudsysteem maar ook een kwaliteitsmanagementsysteem.”

Hofmans gaat verder: “De financiële gegevens en de zorggegevens sluiten op elkaar aan zodat je inzicht krijgt. Op een makkelijke manier overzicht, dat maakt dat we nu veel efficiënter werken. Natuurlijk zie je met elk boekhoudsysteem welke rekeningen je betaald hebt maar je hebt daarmee geen inzicht waaraan je het geld precies besteedt. Nu weten we dat onze energiekosten acceptabel zijn maar dat we veel kosten maken aan verbruiksartikelen.”
 

 

Specifiek Fysiotherapie gaat voor werkplezier     
  

 

Kwaliteit

Alles draait bij Hofmans en Lafeber om kwaliteit. Met het team van Specifiek Fysiotherapie hebben ze daarmee naam gemaakt in de regio. Geen jongens van het grote geld, er staat een zuinige bedrijfsauto voor de deur, verder geen toeters en bellen. De praktijk ademt gemoedelijkheid, alle patiënten hebben een voornaam en maken gemakkelijk een praatje.

Lafeber: “Zoals we onze patiënten weten mee te geven dat ze precies op de juiste plek geweest zijn, zo verwachten we dat ook van onze bedrijfsvoering. Als praktijkhouders willen we gemakkelijk door het bedrijfsproces meegenomen worden zoals we ook onze patiënten door onze praktijk voeren en laten terechtkomen bij de juiste behandelaar. Net als patiënten willen we niet zoekende zijn. Daarom werken we nu met efficiënt systeem waarmee iedereen in de praktijk gemakkelijk kan schakelen tussen verschillende applicaties en daarmee data die we willen zien. Denk aan de kosten die een medewerker maakt, en de opbrengsten van diezelfde medewerker.”

 

 

 

Groei

De afgelopen jaren zijn drukke jaren geweest voor Specifiek Fysiotherapie. Ze zijn flink gegroeid ondanks de ongunstige economie. Dat betekent niet dat Hofmans en Lafeber achterover leunen. “Niets is vanzelfsprekend”, aldus Hofmans. “Bovendien is dat niet onze drive. We zijn niet uit op meer groei in omzet maar wel in kwaliteit.”

“Wat we nu zien, is dat iedere medewerker een groei doormaakt. Dat wisten we voorheen niet. We zien nu hoe een medewerker percentueel groeit. Dat heeft bijvoorbeeld consequenties voor de hoogte waarop we onze medewerkers verzekerd hebben voor het geval ze ziek worden. Bij uitval zijn we nu als praktijk op de juiste wijze verzekerd tegen gederfde inkomsten. Dat zijn wel zaken die door Zorg in Zicht aan het licht gekomen zijn.”

 

De gezondheid van de praktijk onder controle

Zorg in Zicht koppelt bestaande softwaresystemen in de fysiotherapie. Ze wisselen automatisch gegevens uit over de kwaliteit van de zorg en over de kosten en opbrengsten ervan. Alle zorgsystemen staan bij elkaar in een zorgstraat; ze worden geleverd door Convenient, het moederbedrijf van Intramed. De boekhoudsystemen staan samen in een boekhoudstraat. Vraag een demo aan op 0182 - 621 107 of via info@intramed.nl. De praktijkadviseur van Zorg in Zicht neemt graag contact met u op voor een gratis intake of een webinar.

 

Gratis praktijkscan!

Convenient verloot twee praktijkscans t.w.v. € 1.400,- onder alle praktijken die zich aanmelden voor een gratis intake via info@intramed.nl. De praktijkscan volgt op de gratis intake. De praktijkadviseur van Zorg in Zicht inventariseert en analyseert samen met elke praktijkhouder de knelpunten in de bedrijfsvoering, zoals de personeelsbezetting, declarabele uren, arbeidscontracten, de boekhouding en dossiervorming.

 

Minder kosten

Hofmans sluit af. “We maken nu minder kosten dan voorheen, en we krijgen er meer voor terug. Zorg in Zicht scheelt ons alleen al zo’n 15 tot 20% aan bedrijfskosten, nog los van de efficiëntieslag die we ermee gaan maken. We maken nu bewuste keuzes. Zo weten we inmiddels dat de stijging van onze energiekosten acceptabel is. We hebben overal LED-verlichting in de veronderstelling dat die ons energie bespaart maar is dat ook zo? Als je daarover geen vragen stelt, toets je ook je veronderstelling niet. Door op zoek te gaan naar de antwoorden op je vragen kun je bewust tot actie overgaan. Zoek je geen antwoorden, dan moet je niet met Zorg in Zicht beginnen. We zijn vooruitstrevend en dat eisen we ook van de partijen met wie we samenwerken. En dat hebben we gevonden met Zorg in Zicht.”

 

Voor meer informatie over Zorg in Zicht: neem contact op met Intramed.

De heren van Specifiek Fysiotherapie zijn hier te vinden.